Eğitimin Amaç ve Kapsamı


Eğitimin Amaç ve Kapsamı

Günümüzde, gelişen teknoloji ve üretim teknikleri sayesinde ülkemizdeki savunma sanayi firmaları giderek artmakta ve yeni ürünler ve sistemler geliştirilmektedir. Ülkemizin yerli ve milli üretimi merkeze alan bakış açısı ve yurtdışına bağımlılığı azaltmak amacaıyla son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirmiştir. Bu atılımlar sayesinde, 2000 li yılların başında %20 lik bir yerlilik ile hizmet sunan savunma sanayi endüstrisi, bugünlerde ise %80 lere varan bir yerlilik oranına sahiptir (Anonim,2024).

Yeni üretim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ülkemizde alanında yetkin insan kaynaklarına olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Bu bakış açısıyla birlikte, ‘’Savunma Sanayi Uygulamalarına Yönelik Mekanik Test Eğitimleri’’, lisans mezunu ve lisansüstünden öğrenci ve mezunlarının savunma sanayi özelinde yeni malzemeler ve uygulamalar üzerinde bilgi sahibi olması amaçlanmıştır. Savunma sanayine yetkin ve uygulama becerisi yüksek Mühendislerin yetiştirilmesi sektörde yeni ürün ve test süreçlerine uyum sağlamasında önemli bir ön uygulama olması hedeflenmektedir.

Savunma sanayi özelinde bakıldığında birçok Avrupa ve Amerika menşeili ISO, ASTM ve STANAG gibi standartlar yer almaktadır. Etkinlikte öncelikli olarak mevcut altyapı dahilinde güncel ürün ve araştırma düzeyindeki malzemelerin test ve analizleri gerçekleştirilecektir. Bunun yanında, diğer uygulanan standartlar ve uygulamalar üzerinde de bilgi paylaşımı gerçekleştirilecektir. Etkinliğin mekanik testler yanında ayrıca malzemenin test öncesi ve sonrası meydana gelen malzeme davranışı da eğitimin önemli bir konusudur. Böylece, araştırmacıların malzemede meydana gelen deformasyon, çatlak oluşumu, çatlak ilerleyişi ve yüzey morfolojik özellikleri, mukavemet hakkında da bilgi sahibi olacaklardır. Etkinlikte, bir diğer konu da proje yazma becerilerinin geliştirilmesine katkı da sağlanacaktır. Bu kapsamda, TÜBİTAK projelerinin yazılmasında dikkat edilmesi gereken bilgiler de katılımcılara aktarılacaktır. Savunma sanayi özelinde malzeme davranışları, mekanik testler, yüzey morfolojisi, kırılma mekaniği ve proje yazma becerileri üzerine katılımcıların yetkinlik kazanması amaçlanmaktadır. Etkinlik sonunda, geliştirilen bir üründe hammadden test sonuna kadarki proseste yaşanabilecek problemler ve getirilecek çözümler üzerine bir eğitim akışı gerçekleştirilecektir. Böylece, test ve analiz alanında yetkin mühendis ve araştırmacıların kazandırılması etkinliğin önemli bir amacıdır. Etkinliğin amacının doğrultusunda alanında uzman kişilerin katılımı ile teorik ve uygulamalı eğitimler planlanmıştır.

Etkinlik için uygulama ağırlıklı kullanıcıyla birebir iletişim kullanılarak daha etkin bir çalışma yöntemi seçilmiştir. Uygulama yanında ise eğitimin bir kısmında da teorik eğitim de verilmesi planlanmıştır. Bu doğrultuda 3 günlük eğitim oluşturulmuştur. Etkinlikte Savunma Sanayi özelinde Malzeme bilgisi ve Temel mekanik ve kırılma mekaniği üzerine temel teorik bilgilerin katılımcılarla paylaşılması amaçlanmıştır. Teorik eğitimlerin ardından mekanik ve elektron mikroskobu eğitimleri de uygulamalı olarak katılımcılarla yapılacaktır. Malzeme ve Temel Mekanik ders eğitimlerini Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cengiz BAYKASOĞLU ve Doç Dr. Yusuf KANCA tarafından gerçekleştirilecektir. Etkinlikte bir diğer teorik ders olarak Havacılık Uygulamalarında Mekanik ve Malzeme bilgisi ders eğitimlerini ise Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Öğr. Gör. Mahmut ÇAPKURT gerçekleştirecektir. Bu bölümlerde, mekanik malzeme bilgisi ve testlerin öncesi ve sonrasında meydana gelen mekanik davranışlar anlatılacaktır. Teorik bölümün bir diğer dersinde ise Prof. Dr. İrfan KURTBAŞ tarafından Proje Yazma Eğitimi verilecektir. Bu eğitimde, TÜBİTAK. Ulusal Proje desteklerin yazımı ve dikkat edilmesi gereken kriterler anlatılacaktır.

Uygulamalı bölümde ise Mekanik Test Labortuvarı ve Taramalı Elektron mikroskobu (SEM) Laboratuvarlarında yapılacaktır. Mekanik Testler ile ilgili bölümde Öğr. Gör. Dr. Mehmet ŞENER ve Öğr. Gör. Dr. Mustafa Çağrı ÖZKADER, Savunma Sanayi standartlarına uygun olarak statik çekme testleri(STANAG 4507, ASTM E8, TS EN ISO 6892, ASTM D412), Yorulma Testleri, Hızlı Darbe Düşme Testi, Burulma Testi, Çentik Darbe Testi ve Sertlik analizleri (TS EN ISO 6506-1, ASTM E10, TS EN ISO 6507-1) üzerine farklı numuneler üzerinde mekanik deneyler gerçekleştirilecektir. Bu deneyler sırasında malzeme boyutları, test yöntemleri, ISO, ASTM ve STANAG standartları, Analiz raporlamaları ve numune sonuçları hakkında detaylı bir test eğitimleri gerçekleştirilecektir. Mekanik testlerden elde edilen numune hasar yüzeyleri için mikro yapı görüntülemeleri SEM cihazında Öğr. Gör. Dr. Büşra MORAN BOZER tarafından gerçekleştirilecektir. Bu derste, statik deneylere ait yüzey yapısı, yorulma deneylerine ait çatlak ilerlemesi, hızlı darbe deneyleri için ise delme çapı üzerine SEM görüntüleri değerlendirilecektir. Tüm eğitimlerin ardından etkinlik sonunda her bir katılımcıya ait Katılım belgesi takdim edilecektir.